Bár már több amerikai ünnep is betette lábát hazánkba, ezideáig a hálaadást még nem sikerült meghonosítani. Ennek elsősorban történelmi okai vannak, ám nem kell ahhoz az Egyesült Államokban élnünk, hogy hálát adjunk mindazért, amire büszkék vagyunk az életünkben. Legyen az egy elért álom, család vagy egy barátság, a lényeg, hogy örüljünk neki.

Ha szeretnél te is hálaadási vacsorát rendezni, ne habozz! Itt megtanulhatod, hogyan kell egy tradícionális menüsort elkészíteni és persze rengeteg hasznos konyhai kifejezést is elsajátíthatsz.

Azért a szórakozásról sem feledkeztünk meg: vicces, zenés-pulykás videókat is tálalunk neked.

 

A Simply Perfect Roast Turkey

"Simple, perfect roast turkey just like grandma used to make. Seasoned with salt and pepper, and basted with turkey stock, the flavors of the turkey really stand out. Stuff with your favorite dressing."

Ingredients

  • 1 (18 pound) whole turkey
  • 1/2 cup unsalted butter, softened
  • salt and freshly ground black pepper to taste
  • 1 1/2 quarts turkey stock
  • 8 cups prepared stuffing

 

Directions

  1. Preheat oven to 325 degrees F (165 degrees C). Place rack in the lowest position of the oven.
  2. Remove the turkey neck and giblets, rinse the turkey, and pat dry with paper towels. Place the turkey, breast side up, on a rack in the roasting pan. Loosely fill the body cavity with stuffing. Rub the skin with the softened butter, and season with salt and pepper. Position an aluminum foil tent over the turkey.
  3. Place turkey in the oven, and pour 2 cups turkey stock into the bottom of the roasting pan. Baste all over every 30 minutes with the juices on the bottom of the pan. Whenever the drippings evaporate, add stock to moisten them, about 1 to 2 cups at a time. Remove aluminum foil after 2 1/2 hours. Roast until a meat thermometer inserted in the meaty part of the thigh reads 180 degrees F (80 degrees C), about 4 hours.
  4. Transfer the turkey to a large serving platter, and let it stand for at least 20 to 30 minutes before carving.

 

Useful vocabulary

English Hungarian
gobble fal, zabál
wobble tántorog
roast süt (roston)
season fűszerez
baste zsírral meglocsol
stock húslé
flavor íz
stand out kimagaslik (itt: kb.: érezhető)
stuff tölt (húst, káposztát, stb.)
dressing öntet, itt: töltelék
ingredients hozzávalók
pound (lbs) US súlymérték: 18 lbs=8.16 kg
a cup US mértékegység: 1 cup=240 milliliter
grind (ground, ground) őröl
to taste ízlés szerint
stuffing töltelék
preheat előmelegít
place (oda)helyez
rack állvány, fogas (itt: sütő rács)
remove eltávolít
giblet szárnyasaprólék
rinse öblít, lemos
pat simogat, simít
breast side up a mellével felfelé
body cavity testüreg
position (oda)helyez
foil fólia
pour önt
drippings pecsenyelé
moisten (meg)nedvesít
reads itt: mutat (vmilyen hőmérsékletet)
transfer áthelyez
platter pecsenyéstál
carve farag, vág

And now let’s see the turkey’s opinion about all this :)

 

Cranberry sauce is a sauce made out of cranberries, is an important part of Thanksgiving dinner in North America and Christmas dinner in the United Kingdom. There are differences in flavor: in Europe it is generally slightly sour-tasting, while in North America it is sweetened. Cranberry sauce is used on top of stuffing on Thanksgiving.

This year we are offering you a special cranberry sauce recipe:

 

Ingredients:

  • 3 cups fresh cranberries
  • ¾ cup brown sugar
  • ½ cup orange juice
  • ½ cup port
  • ½ lemon

 

Useful expressions for cooking:

English Hungarian
stir constantly on Medium to High Heat folyamatosan kavargasd közepes vagy magas hőmérsékleten
bring to a boil forrald fel
reduce heat to Low vedd le a hőmérsékletet alacsonyra
pour into a serving bowl öntsd egy tálalóedénybe
squeeze half a lemon on top facsarj egy fél citromot a tetejére
cover the bowl takard le a tálat
refrigerate overnight tedd a hűtőszekrénybe egy éjszakára

Some more words to help:

English Hungarian
cranberry vörös áfonya
sour savanyú
sweetened édesített
port portói

After dinner, if you are not wobbling yet (or even if you are :)), rap with your friends and M.C. Turkey to celebrate Thanksgiving!


Címkék: külföldi usa konyha ünnep angol vacsora nyelvtan pulyka manhattan nyelviskola hálaadás thanksgiving dinner turkey angol óra

A bejegyzés trackback címe:

https://celebangol.blog.hu/api/trackback/id/tr112470008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása